Norges Nettbutikk for Peis&Pipe
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Norges Nettbutikk for Peis & Pipe

Montering

Vi presenterer en vei å gå for å skifte ut ildstedet.

(TIPS:Vi har linket inn produktene i Nettbutikken på tekst med blå farge.)

Virker prosjektet stort og "uoverkommelig"? Ikke sikkert så ille som man tror. Vi tar deg gjennom en jobb skritt for skritt. Mye av dette her er fort gjort. Med det rette utstyret sparer man masse tid og får gjort jobben ordentlig.

Vi er alltid opptatt av å levere riktig utstyr til kunden, slik at jobben blir korrekt utført, uten unødige arbeidsopphold. Med noen arbeidsøkter per dag kan man på 2-3 dager gjøre store forandringer med ildstedet. 

Her beskriver vi i bildeserie utskiftning av en stor murpeis der vi etablerer et mer moderne ildsted.  

 

 Peisen rives "bit for bit" og vi klargjør for nytt ildsted.

 

Pass på at ved riving av peiser støver man fort ned rom som er åpent til ildstedet. Bruk Støvmaske og lukk dører. Vask tilstøtende gulv og overflater gjentatte ganger i etterkant for å få bort støv. I noen tilfeller må det "bygges" et rom i plast for å hindre støvskader. 

 

Peisen fjernes. Brannmuren til høyre for pipen fjernes. Vi ønsker å bygge en ny brannmur med godkjente brannmurplater helt opp til taket for å skape en mer helhetlig inntrykk. 

 

Her ønsker vi å mure igjen hullet for tidligere røykrør.  Peisen hadde et "stort" firkantet rør slik de eldre Jøtul peisinnsatser hadde. Skaden på foringsrøret i lecapipen ble utbedret ved at man murte inn et tilpasset foringsrør for leca pipe i dette tilfellet. Hadde dette vært et rundt hull etter røykrør / røykrørsinnføring, ville det vært enklere å få utbedret dette med et pipelokk for rund pipe. Vi benyttet ildfast mørtel på tube 600gram til fugepistol, som er en nødvendighet for å komme til med mørtel på utfordrende steder, særlig i dette tilfellet da det ble en del muring et godt stykke inne i pipen.  Mørtelen er meget god å arbeide med og har perfekt tykkelse på mørtelmassen. 

 

Når man har murt igjen foringsrøret /murt på plass pipelokket ordentlig skal man tette det hele med leca og mure igjen.

Mellom pipelokk /foringsrør og ytre pipeelement skal det legges inn isolering mineralull A1 isolasjon.

For å feste pipelokket til foringsrøret skal man benytte  Ildfast Mørtel på tube. Her legges rikelig med mørtel fra tuben på stålkragen slik at den hefter mot innerøret i pipen. Deretter legges inn isoleringen før Ytre elementet bygges opp igjen med leca og mur og puss mørtel / evt med ildfast tørrmørtel. (Ikke bruk mørtel på tube på jobben med ytre pipeelement.

Finn nå senter for det nye pipehullet , bør avvikes med 20 cm høyde opp/ned ifht tidligere hull i pipen for å unngå fare for sprekkdanneser i innerør for leca. 

Man forborrer hull i senter av nytt pipehull og deretter kjerneborrer ut dette hullet. Hvis man benytter en boks /eske rundt kjerneborret og lager hull for bor og støvsuger inn i samme boksen minimeres støvbelastningen på rom. 

Aktuelle dimensjoner for kjerneborr for innsetting av røykrørsinnføring i element pipe er :

(PS : Sjekk at din type innføring er kompatibel med mål oppgitt under her) 

For Ø150 mm røkrør benyttes Ytre element Ø225mm - Innerør Ø171-175mm For Ø125 mm røkrør benyttes Ytre element Ø200 - Innerør Ø145 - 150mm 

 Hullet til røkrøet og brannmuren gjøres her i paralellt løp. Ny brannmur er under oppføring. Med Skamol brannmursplater Scamotec 225 går dette raskt og greitt å få på plass. Her ble det bygget brannmur og flislagt samme dag! Platene limes til vegg. Ved behov for å benytte flere plater skal disse limes sammen med Skamotec lim, også dette  er tilgjengelig på tube til fugepistol. (Kalsiumsilikat lim) 

Utenpå brannmursplatene og evt pipe skal det benyttes primer dersom det skal klargjøres for flislegging. Dette påsmøres med en stor kost.   

 Primer legges på pipe og brannmur. 

Brannmuren er ferdig. Flislegging kan nå begynne. Vi venter med røykrørsinnføringen til flisleggingen er ferdig grnnet tørketid osv. (Kan gjerne ta denne monteringen først.)

 

 

 Det begynner ta form  og brannmuren er snart klar. Her ble det benyttet fliskryss på 3 mm. Det var ønskelig å skape en helhetlig overflate derfor velger vi mørke fuger i etterkant ,og med liten avstand mellom flisene håper vi å skape et helhetlig inntrykk av ildstedet og skiferen som bakgrunn. Ønsker ikke lys fuge, da vi tror det kan bli litt for dominant her. 

 

 

 Skifer flisene som her er benyttet er 60 x 30 cm 

Når flisene er lagt ferdig på pipen, og flislim har tørket,  innstalleres røykrørsinnføringen.

Bruk godt lys og ildfast mørtel

 

 

Leca Røykrørsinnføring for Ø 200 innerkjerne.  Innføring for Ø 150mm rør. Alle pakninger man trenger følger selvsagt med dette settet fra Pipehatt AS. 

 

 

Når røykrørsinnføringens krave er limt med ildfast mørtel på tube til innerøret festes den ved at de indre pinnene bøyes helt inn i bakkant slik at de etablerer et mothold i foringsrøret. Da skal kravedelen "henge" fast når den slippes. Nå kan man legge isolering mellom innerør og rundt røykrørsinnføringen. Det legges isolasjon intil ca 30mm fra yttervegg pipe. Siste sjikt er å legge murmørtel /puss mot isolasjonen i ca 30 mm tykt lag. Husk å sett på den ytre teleskopiske del av røykrørsinføringen før du starter pussingen.  (Avslutte med å montere inn ovnens røykrør ev tilpasse disse og Legger pyntering på utsiden)

Her er resultatet peisen er ferdig montert. 

Vi benyttet her en underlagsplate i glass dråpeformet slik at den passer i hjørnet. 

Peisrøret er et Ø 150mm Buet med luke D45 x H70 cm som vi alltid har til gunstig pris i Nettbutikken. 

Vi trengte også å skjøte på et Ø150mm rettrør 20cm fra pipen og rett ut til det buede røret. Dette pga denne ovnenes noe brede fasong. 

Vi benyttet en pyntering for Ø 150mm peisrør. Ordinær type.

(Blir det stor "skade" på området rundt røkrøret har vi Pyntering med 10 cm bred ring i Nettbutikken). 

Se gjerne noen av våre populære vedkurver her for å pynte opp rundt ildstedet. 

Lykke til med oppgradering av ildstedet.

Spør oss gjerne om råd hvis du lurer på hva du trenger! 

 

 

Trykk ENTER for å søke