Norges Nettbutikk for Peis&Pipe
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Norges Nettbutikk for Peis & Pipe

Ildsted

 Pipehatt AS 

Informasjonsside om valg av ildsted og montasje

Når man vurderer oppgraderinger i forbindelse med ildsted vil det ofte være noen spørsmål man søker svar på. Her vil vi forsøke å gi svar på noen av de mest vanlige spørsmål knyttet til dette.

 

Før jeg kjøper ovn eller peis, hva må jeg tenke på?

1: Tenk på arealet ovnen skal varme opp. Trengs det en ovn som avgir mye varme eller er det fordel med en mindre ovn.

Et prinsipp er at en mindre ovn ofte er enklere å småfyre med enn en stor ovn. Sjekk spesifikasjonene for ovnen. Den gir ofte svar på om ovnen egner seg til behovet. Antall KW varmeeffekt er oppgitt på alle ovner i salg, samt ideelt areal den skal varme opp.

For mange er fyring for peiskosens skyld, samt at dette er et supplement til andre varmekilder. (Primær oppvarmingsskilde eller sekundær..)

 2: Type ovn: Konveksjonsovn, Støpejernsovn eller kleberstein?  

Konveksjonsovn. Gir som regel fantastisk varme når det er god fyr i ovnen. Den blir imidlertid forholdsvis raskt kald når fyring opphører. Hvis det er et poeng at varmen skal holdes i ovnen. (feks utover natten etter sengetid, bør man kanskje se på modeller som holder bedre på varmen enn konveksjonsmodellene. 

Støpejernsovn. Forbindes ofte med tradisjonell vedfyring. Er for mange en favoritt, hvis man ønsker en jevnere varme over døgnets 24 timer. Den blir ofte raskt varm og holder greit på varmen over tid.   

Støpejern / stål. Disse er ofte noe lik konveksjon der stål og jern kombineres. Dette gjør at funksjonaliteten til jern og konveksjon kombineres. 

Klebersteinsovn.  En kostbar løsning er ofte klebersteinen, men den gjør seg også fint, og blir ofte omtalt som et møbel i boligen. Klebersteinen bruker noe tid på å bli varm, men materialet holder lenge på varmen som tilføres.

Tips; sjekk virkningsgraden på ovnen før du velger din modell. 

3: Kjøpes for stor ovn.. 

Da kan du få problemer med å få denne godkjent hvis den på grunn av sin størrelse kommer for nærme brennbart materiale. Normalt skal ovnen være 30 cm unna brennbart, men ovnsspesifikasjonene er her viktige å følge nøye ifht ovnens avstand.

Tips: Ta mål av pipe / brannmur før du handler ovn eller peis hvis du er i tvil. 

 

Utstyr i tillegg til ovn. Hva trenger jeg?

Følgende punkter bør være klart før man går til innkjøp av utstyr til ildstedet:

1:  Finne ut om røret skal toppmonteres eller side/bak-monteres. 

2: Vurdere å benytte samme røkhull som tidligere, eller etablere nytt røkhull i pipen?

3: Type pipe. Mest vanlig er l eca/icopal, tegl eller betong. 

 

Ved toppmontering i nytt røkhull:

1: Finn ut hvor høyt over uttaket på ovnen hullet skal være.

2: Mål høyden og lengden mot pipehull. Husk at røret skal gå inn i stuss i mur og gå helt inn til pipeløpet. (Røret skal gå i mot rørstopperen i murstussen)

(! Finn ut hvor langt unna pipe/brannmuren ovnen må stå. Normalt er minst 10cm avstand, men OBS sjekk alltid spesifikasjoner for ildstedet. Det er mange nye modeller på markedet nå for tiden, og spesifikasjonene på dette varierer.)

3: Røykrørinnføring /Murstuss:

For lecapipe, leca minipipe, icopalpipe, ISO Kern og shiedel pipe skal det etableres en røykrørsinnføring som er laget for pipen.  (Røykrørsinnføringen leveres tilpasset pipen og for dimensjonen på røret du skal benytte.) For røykrørsinnførigen følger pakningen mellom stuss og røykrør med i settet.

Teglsteinspipe og støpte betong piper.  Her skal det benyttes murstusser slik at ildstedet enkelt kan tas frem og settes tilbake for inspeksjon. Husk at murstussen skal gå inntil pipeløpet. En enkel stuss er 10 cm en lang stuss er 30 cm og kan kappes. (Skal stussen gå gjennom brannmur og pipe må du ha en lang murstuss)

4: Spesialpakning:  Pakningen benyttes mellom murstuss og røykrør. For røykrør mot stuss er det 8mm pakning som skal velges. For peisrør mot stuss er det 6mm pakning som velges.  

5: Pyntering, denne gir en fin avslutning mellom rør og pipe/brannmur fungerer som en "pyntelist" rundt røret. 

6: Husk godkjenning før bruk! 

 

Ved bak/sidemontering av rør:

Som beskrevet over, men ofte trenger man ikke et 90 graders bend. Her kan det være mer aktuelt med en 45 eller 30 graders bend, hvis røret ikke skal gå rett inn i pipen. Benytt også her røykrørsinnføring/murstuss i monteringen.  

Dersom man legger nye gulv vil det kunne være behov for en senterforskjøvet overgang, hvis ovnen er hevet et par centimeter. Dette er et populært produkt hos oss som eliminerer problemet med høydeforskjell.

Utstyrliste:

Murstuss / Røkrørinnføring

Ildfast mørtel 600gram til  fugepistol. (For større arbeider fylling rundt røkrør linming av hull benyttes ildfast tørr-mørtel) 

Bend  i ønsket kvalitet. (Buet rør,  2-3 delt, stillbart bend)

Rette lengder (rett-rør) er ofte nødvendig hvis avstanden må tilpasses Alle rørene passer i hverandre og overlapper med ca 5 cm.)

Spesialpakning. (Benyttes mellom rør og murstuss, men kan også være nødvendig mellom tilslutning ovn og rør. )

Pyntering. 

Underlagsplate/Gulvplate.  (Velg en som passer for ditt behov. Vi kan skaffe det meste på forespørsel.) 

Hvis gammelt røkhull skal tettes må det benyttes et godkjent igjenmuringslokk.

 

Skal jeg velge peisrør eller røkrør?

Kundenes valg er gjerne i tråd med at peisrør benyttes til peiser og røykrør for mer tradisjonelle ovner. 

Peisrør er i 2mm godstykkelse lakkerte rør. Noe matt overflate. 

Røykrør er i 1,1mm godstykkelse og disse er emaljerte. (Tradisjonelle rør)

 

Regelverk

Montering av ildsted skal skje etter de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter. Dokumentasjon for innsatt ildsted skal sendes det kommunale feiervesenet i deres kommune.

Selve innsettingen av røkrøret fra ildstedet til skorstein med med dertilhørende murstuss og røkrørsinnføring skal godkjennes av innstallatør før det tas i bruk.

 Nytt ildsted i nytt og gammelt hus utløser krav om godkjenning.  

Demontering og reparasjon av ildsted er lovlig uten godkjenning i de fleste kommuner. Feks ved legging av gulv, malearbeider osv. Rør/murstuss skal stå igjen ved fjerning av ildsted som siden skal settes tilbake. Da er dette søknads og meldingsfritt i de fleste kommuner.

Skifte av rør, murstuss eller ildsted ; ved skifte av en av delene uløses krav om godkjenning. 

For at godkjenning skal gis er det viktig at avstanden til brennbart materiale for rør er minst 30 cm. Og at avstanden fra ovn til brennbart er i henhold til ovnens spesifikasjoner. Minst 30 cm foran ovnen må sikres (Underlagsplate). Møblering foran ovn skal være minst 1 meter eller ihht spesifikasjoner til ovnen. 

 

 

 

Forskrift om brannforebygging §2-1  finner du ved å trykke på følgende link:

  http://lovdata.no/for/sf/jd/td-20020626-0847-002.html

 

 

 Kap. 28. Ildsteder, røykrør og røykkanaler.  Bygningslovens §§ 117 og 131. Denne her finner du ved å klikke på følgende link:

http://oppslagsverket.dsb.no/content/arkiv/plan-bygg/Byggeforskrift-1949-bind-II/1/20/.pdf?expand-content=on

 

 

 

Pipehatt AS tar forbehold om feil i tekst
 

Trykk ENTER for å søke