Norges Nettbutikk for Peis&Pipe
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Norges Nettbutikk for Peis & Pipe

Trekk i pipe

20.11.2018

Tema: Pipetrekk.

Har du et ildsted og strever med dårlig trekk i pipen? Løsningen kan være enklere å løse enn du tror. Vi skal se nærmere på symptomer og de enkle tiltakene man kan prøve for å løse dette.

Det er ofte lite som skal til for å bedre trekken i pipa og dermed gi deg den fyringsgleden du er på jakt etter.

 

Har du dårlig trekk?

Symptomer på dårlig trekk i pipen kan være at ildstedet ikke oppfører seg som forventet i alle situasjoner.  

 

Under opptenning skal veden brenne godt, og røykgassene skal aktivt forlate ildstedets brennkammer. Dersom ildstedet er vanskelig å tenne opp i kan det være som følge av opphopning av sure røykgasser i brennkammeret. Når gassene konsentreres i brennkammeret slipper ilden opp for luft og peisbålet kveles og slukkes. 

Tørr ved er en forutsetning for god forbrenning. En vedkubbe med mer enn 20% fuktighet medfører at sot og partikkelutslipp økes med 10 – 30 ganger sammenliknet med tørr ved!

Når du har fått god fyr i ovnen skal glass på peisovner ikke sotes ned. Sot på glass er gjerne et symptom på dårlig trekk, eller at veden innehar for mye fuktighet. 

Når du skal legge inn veden skal det ikke være nødvendig å vente til all veden er brent opp. Er det utslag av røyk, (dvs at røyk kommer ut av peisdøren når den åpnes) tyder dette på et mulig problem med fyringsanlegget (Dårlig trekk)

 

Hvordan løse problemet?  Start med brennkammeret på ovnen og rørdelene, sjekk at brennkammerets plater er intakte og at de ligger riktig plassert i ovnen. Rørsettet til ovnen kan sotes igjen og bør sjekkes årlig. Åpne inspeksjonsluken evt trekk ildstedet frem og sjekk behovet for rengjøring av røykrør.

Om nødvendig må røret feies. En rørbørste med langt skaft kan benyttes til det.

Sjekk feieluken (lukene) i pipa om disse er tilstrekkelig lukket og tett slik at luft ikke slipper inn.

Dersom du har flere enn ett ildsted tilknyttet  samme pipe gjelder samme prinsipp om at trekkventil og rørspjeld er lukket på ildsted som ikke er i bruk.

 

Husk at ventilator på bad eller kjøkken vil raskt «vinne» over ildstedet når det gjelder tilførsel av luft. En ventilator trekker mye luft.  Er boligen tett og luft ikke kommer inn på annet vis, vil ventilatoren trekke luften ned pipa og ut fra ildstedet. Montering av veggventil kan hjelpe. Et ildsted med frisklufttilkopling kan være en god løsning for å gjøre ovnen uavhengig lufttrykket inne i boligen.

 

En Pipehatt kan det hjelpe? En pipehatt er ofte en god løsning. Er feilkildene rettet uten hell, er pipetoppen neste trinn å se nærmere på.

Vi har fått mange tilbakemeldinger på at disse fungerer utmerket for å bedre og stabilisere trekken i pipa.  Prismessig får man mye for pengene ved å velge en vinddrevet løsning fremfor elektrisk vifte. Vi erfarer at våre kunder får den effekten man trenger med en vinddrevet løsning.  Det er som nevnt ikke alltid så mye som skal til for å få god trekk i pipa. (1- 1,5 kpa)

 

Modeller som gir god trekk i pipen er de selvjusterende pipehattene og pipevindviftene. Viftene leveres med manuell drift (vinddrevet) og selvsagt modeller med tilknytning til strømnettet. 

Vi har solgt mer enn 1500 stk Dragon selvjusterende pipehatter til kunder som strever med dårlig trekk. De fleste opplever forbedret trekk ,med hjelp av modeller drevet av vinden.

 

Vi ønsker alle en god og trivelig fyringssesong!

Kontakt oss gjerne for informasjon eller se produkt linker for mer informasjon. 

Pipehatt som gir god trekk i pipa uten strømtilførsel:

Turbowent pipevindvifte

Dragon Selvjusterende pipehatt

 

Bilde viser leca pipe før og etter installasjon av Dragon Selvjusterende pipehatt.

Kunde ble meget fornøyd.

 

Artikkelen er skrevet av:

Hans Bugge Andersen

Daglig leder Pipehatt AS 

 

Les mer...

Trykk ENTER for å søke